info@kootstrarijopleidingen.nl088-980030006-21838761

Rijbewijs motor met Code 80

Op je 21e je zware motorrijbewijs halen binnenkort mogelijk!

Vanaf november wordt de leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) verlaagd van 24 naar 21 jaar. Je mag na het behalen van dit examen niet direct op een zware motor (A) stappen, maar krijgt de code 80 op je rijbewijs. We leggen je graag uit wat dit inhoudt en wanneer je wel een zwaar motorrijtuig mag besturen.

Code 80

Behaal je het A-rijbewijs voor je 24e? Dan krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je een driewielig motorrijtuig besturen alsmede een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs vervalt de code 80 (of wanneer je voor die tijd 24 wordt). Vanaf dat moment mag je op een zware motor (A) rijden. Een extra examen afleggen is dan niet nodig.

Voor je 21e starten met motorrijlessen

Het blijft mogelijk om vanaf je 17e rijlessen te volgen voor de lichte motor (A1). Theorie-examen voor dit rijbewijs doen kan ook op deze leeftijd. De praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) kun je afleggen wanneer je 18 jaar bent. Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen.

Info: https://www.cbr.nl/nieuws.pp?id=1450

 

Heb je vragen over het motorrijbewijs? Dan kun je uiteraard contact met ons opnemen.

Meer informatie over het actiepakket! Klik hier